
Overal in onze hoofdstad kom je jonge mensen van diverse afkomsten tegen. Dit kunnen internationale studenten zijn of jonge ondernemers die een business in de stad willen starten. We gaan nu de focus leggen op de internationale studenten die je echt overal ziet. Op de universiteiten hier struikel je haast over die studenten en meestal spreken ze allemaal Engels. Dat is leuk, diversiteit in de stad, maar voor sommige Amsterdammers kan de instroom van die studenten belemmerend zijn. Dat blijkt uit een rondvraag in het Vondelpark.
Het is een koude, regenachtige zaterdagmiddag in het Vondelpark. Ondanks het weer is het er druk. Kinderen wandelen samen met hun ouders en daar zie je een koppel onder een paraplu staan. Of dat nou internationale studenten zijn of Amsterdammers die sinds hun kindertijd hier wonen, is nog maar de vraag.
De 45-jarige Amsterdammer Vera heeft positieve gevoelens bij hun aanwezigheid: ‘Ik vind het hartstikke leuk dat al die jonge mensen een mooie kans hebben om in een ander land te studeren’, aldus Vera. ‘Mijn dochter studeert zelf International Business, dus met allemaal internationale studenten, en ze vindt het te gek’. Het grote aantal buitenlandse studenten hier hebben zijn voordelen . ‘Ik denk ook dat vele studenten uit het buitenland hier komen wegens het feit dat Amsterdam een tolerante stad is’. Daarmee wordt bedoeld dat er geen strenge regels zijn voor de LHBT-community of voor het kopen van drugs en vapes. Dat trekt dus niet alleen toeristen naar onze stad, maar ook studenten.
‘Steeds in de winkel Engels praten vind ik ook niet zo leuk meer’
Niels (15) , lokale omwoner in Amsterdam
“Het is een leuke ervaring voor de studenten zelf om in een wereldstad als Amsterdam te studeren,” zegt de 15-jarige Niels, die midden in de hoofdstad woont. Hij voegt eraan toe: “Maar die studenten hebben dan wel bijbaantjes in de stad, en tijdens hun werk spreken ze geen Nederlands. Het is wel begrijpelijk, want die studenten hebben wel geld nodig, maar doordat ze de Nederlandse taal niet spreken, doen ze alles in het Engels. Steeds in de winkel Engels praten vind ik ook niet zo leuk meer.”
‘Ik vind het altijd mooi als we andere culturen verkennen’
Sam-Kang (26), Software developer uit Zuid-Korea
De 26-jarige Sam-Kang is in Amsterdam voor een zakenreis en werkt als software developer in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. ‘Ik ben zelf geen student, want ik heb mijn studententijd al gehad. Ik heb het altijd dapper gevonden van mijn medestudenten die een semester in een ander land deden. Toen ik nog op de universiteit zat, zag ik meerdere medestudenten die een semester in Europa, en ook in Nederland kwamen doen. Het ontdekken van andere culturen is een van de mooiste dingen die wij kunnen doen. Ik vind het altijd mooi als we andere culturen verkennen, en dat doe ik nu ook op zakenreis in Amsterdam’.
Amsterdam is dus gastvrij volgens vele internationale studenten Deze stad is een tolerante stad met weinig strenge regels. Sommige internationale studenten hebben een droom bereikt. Het verminderen van internationale studenten kan daarom lastig zijn. Voor vele studenten over de wereld is het nog steeds een droom om hier te studeren. Verder heb ik niks gehoord als het gaat om overlast.