Neem jij weleens de metro in Amsterdam? Sinds 2018 gaat er een metrolijn van Amsterdam Noord naar de Zuidas. Met als acht stations: Station Noord, Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp, Europaplein en Station Zuid. Sinds kort hangen er per station stickers, met daarop een QR-code, die je kunt scannen voor iets opvallends. Blijkbaar heeft elk station iets unieks. Ik neem je nu per station mee en laat je kennismaken met elk verhaal in dit ‘museum‘.

Noord

Denk jij dat dit de nieuwe Instagram-hotspot wordt? Station Noord is het beginpunt van de Noord/Zuidlijn en vandaar kan je meteen de bus pakken naar het moerassig gebied van Nederland. Wat is er op Station Noord te zien die bij deze tour hoort? Als je boven de metro in wil stappen (of als je aan het wachten bent) zie je allemaal witte lijnen op de grond. Die vormen een kunstwerk, gemaakt door Harmien Lieburg. Nu vraag je je vast af, waar staat dit kunstwerk voor? Dit is Amsterdam, maar vanuit het perspectief van een vogel. Het kunstwerk heet ook Flyways en zo wordt het moerassige gebied van Amsterdam-Noord zichtbaar, maar dan vanuit de Bird’s Eye.

Noorderpark

Dit station heeft iets wat snel je aandacht kan trekken. Aan het einde van het station zie je De Poorten van Noord. Zeven poorten glijden aan je voorbij en zo rijd je de IJ-tunnel in. Wat betekenen deze poorten en welk verhaal willen ze laten zien? De Poorten van Noord laten letterlijk het kenmerk van Amsterdam Noord zien. Het icoon van onze hoofdstad zijn de dure grachtenpanden en wanneer mensen aan Amsterdam denken, gaat het gelijk over het Leidseplein en alle mooie grachtenpanden waar de Amsterdammers waarschijnlijk wonen.

‘Van opbouw naar afbraak’. De Poorten van Noord laten de ontwikkeling van Amsterdam Noord zien. Het doel van dit kunstwerk is om de bewoners van Amsterdam Noord een trots gevoel te geven, want ze mogen echt trots zijn op waar zij wonen. Amsterdam Noord is anders vergeleken met De Jordaan bijvoorbeeld. Dit kunstwerk laat ook het oude gedeelte zien, en dat de oude bouwwerken van Amsterdam Noord ook een betekenis hebben voor de stad.

Centraal Station

Als je met de roltrappen naar boven gaat, zie je het al. In de aankomsthal zie je een videowerk op een scherm van 27 meter breed. Hier kan je een typische, Hollandse landschap zien, maar daarnaast voorspelt dit werk het weer van de volgende dag. Daardoor ziet het landschap er iedere dag anders uit. Dus alles wat je op het scherm ziet, gebeurt een dag eerder. Dit is een werk van David Claerbout.

Rokin

Dit kunstwerk ga jij zeker zien als je met de roltrap omhoog/omlaag gaat. Tussen de roltrappen staat er een vitrine, die schuin naar boven gaat, met oude objecten die bijvoorbeeld tijdens het graafwerk zijn gevonden. Denk hierbij aan vazen, brillen, sleuteltjes en nog veel meer. Alles is netjes naast elkaar gezet en zo verveel jij je niet als je de lange roltrap op moet.

Vijzelgracht

Dit is dan het middelpunt ; Station Vijzelgracht waar je al gauw het kunstwerk kan zien. Als je met de roltrap omhoog/omlaag gaat, zie je op een grote scherm allemaal lijnen. Dit moeten levenslijnen voorstellen van de mensen die belangrijk waren voor zanger Ramses Shaffy. Alle mijlpalen staan erbij geschreven en uiteindelijk vormen die lijnen een prachtig eindresultaat ; Een portret van Ramses Shaffy. Nog een feit over Station Vijzelgracht, want hier bevinden zich de langste roltrappen. Hier zijn de roltrappen 47 meter lang.

De Pijp

Als je door station De Pijp loopt, zie je dat er een lange, ondergrondse gang is. Aan de muur kan je het kunstwerk al zien, namelijk de kleuren die langzaam naar beneden sijpelen. Dit is een abstract kunstwerk van Amalia Pica.

Europaplein

Heeft dit kunstwerk met romantiek te maken? Jawel hoor! Als je aan de ene kant van het perron kijkt, zie je een vrouw die door een metrotunnel loopt. Aan de andere kant zie je een man die ook door zo’n tunnel loopt. De grote, paarse letters op de muren zeggen: ‘I WANT A PERMANENT WAVE’. Wat dit allemaal voorstelt? Een bijzondere ontmoeting op het perron. De kunstenaar zegt dat hij inspriratie heeft gekregen door de film Trans-Europ-Express.

Normaal ren je haastig door het station om die metro te pakken. Vanaf nu weet je dat metrolijn 52 iets unieks heeft waardoor je nooit uitgekeken raakt. Zo leer je ook een stukje geschiedenis terwijl je wacht.