De Boekenworm, gelegen in Amsterdam IJburg, is geen gewone boekenwinkel. Het is de plek waar basisschoolleerlingen van de Archipel de touwtjes in handen hebben en met trots de rol van boekverkoper op zich nemen. Bij binnenkomst staan de leerlingen jou graag te woord. De kinderen zijn onlangs begonnen met het runnen van deze speciale kinderboekenwinkel en hebben al veel inzichten gekregen over de waarde van lezen en de impact ervan op taalontwikkeling.

Technologie

Deze bijzondere onderneming van basisschool de Archipel werpt licht op de uitdagingen waarmee kinderen vandaag de dag worden geconfronteerd in een wereld die wordt overspoeld door geavanceerde technologieën zoals ChatGPT en QuillBot. Hoewel deze innovaties zeker hun waarde hebben, hebben ze ook de neiging om de traditionele leeservaring en het plezier dat daarmee gepaard gaat te verdringen. Dit heeft geleid tot een afname van de leesvaardigheid en het leesplezier bij kinderen, wat op zijn beurt zorgwekkende gevolgen kan hebben voor hun ontwikkeling. Om dit tij te keren, is het van cruciaal belang om de waarde van lezen te blijven benadrukken, niet alleen op school, maar ook thuis en in de gemeenschap. Initiatieven zoals de Boekenworm dragen bij aan het creëren van een omgeving waarin lezen wordt gestimuleerd, gewaardeerd en gekoesterd. Ze bieden kinderen de kans om boeken te ontdekken, hun verbeelding te voeden en nieuwe werelden te verkennen.

Het succes van de Boekenworm toont aan dat er nog steeds een verlangen is onder kinderen om te lezen en te genieten van boeken, mits ze de juiste omgeving en stimulans krijgen. Door de kracht van lezen te omarmen en te delen, kunnen we de leesvaardigheid en het leesplezier van kinderen herstellen en hen voor te bereiden op een toekomst waarin ze succesvol kunnen zijn, ongeacht de veranderingen in technologie.

Boekenworm

De tienjarige Hannah uit groep 7 vertelt vol enthousiasme: “Deze kinderboekenwinkel heet de Boekenworm en we zijn er trots op dat we het nu samen runnen. Lezen is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor later, want je hebt het je hele leven nodig.” Haar woorden weerspiegelen het bewustzijn van deze jonge boekverkopers. Een essentiële factor in het stimuleren van lezen op de Archipel is Juf Dorien, ook wel bekend als Dorien Schipper. De leerkracht begrijpt hoe belangrijk lezen is en besteedt veel tijd aan deze activiteit in de klas. Dit inspireerde het idee voor de kinderboekenwinkel. De Boekenwurm staat als een inspirerende omgeving waar kinderen hun liefde voor lezen kunnen delen en anderen kunnen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Door actief betrokken te zijn bij het selecteren en aanbevelen van boeken aan klanten, ontwikkelen de leerlingen niet alleen hun leesvaardigheid, maar ook hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en ondernemerschap.

‘Dit project begon een aantal jaren geleden met een andere klas’, aldus Juf Dorien. Toen was het vooral groep 7 die de winkel runde, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat zowel groep 7 als groep 8 betrokken zijn en samen de winkel laten bloeien. ‘De zomervakantie nadert en we streven ernaar om na de vakantie langer open te blijven’. De Boekenworm moest een aantal keren de deuren dichthouden door de corona-maatregelen. ‘Na wat horten en stoten zijn we sinds kort echt open’, aldus Juf Dorien.

De winkel is gevuld met kleurrijke boekenplanken vol avontuurlijke verhalen, spannende mysteries, betoverende sprookjes en boeken voor de volwassene klanten. Juf Dorien, die nauw betrokken is bij het project, heeft het belang van de echte wereldervaring onderstreept en zegt: “Het is voor de leerlingen belangrijk om te zien hoe het er in de echte wereld aan toe gaat, niet steeds alsof. De kinderen krijgen zo een voorproefje van het echte leven.” Door actief betrokken te zijn bij de dagelijkse gang van zaken in de boekenwinkel, leren de leerlingen waardevolle lessen over teamwork, klantenservice, verkoop en het nemen van verantwoordelijkheid.